Recent (în noaptea de 30 spre 31 octombrie), a avut loc prezentarea Apple, în cadrul căreia au fost prezentate mai multe modele noi de computere din familia Mac, inclusiv laptopurile MacBook Pro cu procesoare M3 de 3 nm, precum și monoblocul iMac echipat cu un procesor din aceeași serie.
Pentru a înțelege mai bine noutățile, ar trebui să începem cu o prezentare a gamei de procesoare M3, pe care Apple le-a dezvoltat în colaborare cu TSMC, folosind tehnologia de 3 nm.
M3-ul de bază are o configurație cu patru nuclee puternice și patru nuclee eficiente din punct de vedere energetic, plus un GPU cu 10 nuclee. Partea de calcul a procesorului este cu 35% mai rapidă decât M1-ul, iar partea grafică este cu 65% mai rapidă. Aplicațiile care rulează pe M3 pot accesa până la 24 GB de memorie unificată, care se împarte între partea de calcul și cea grafică.
Procesorul M3 Pro folosește deja o combinație de șase nuclee productive și șase nuclee de calcul, precum și o placă grafică cu 18 nuclee, care este cu 40% mai rapidă decât M1 Pro. Partea de calcul a M3 Pro este cu până la 30% mai rapidă decât M1 Pro, dar nu se face o comparație cu predecesorul direct în acest caz. Capacitatea de memorie unificată suportată de M3 Pro atinge 36 de GB.
Procesorul M3 Max este cel mai avansat din linie, partea de calcul având o configurație asimetrică: 12 nuclee productive sunt învecinate cu 4 economice. Partea grafică a procesorului folosește 40 de nuclee și este capabilă să depășească performanțele M1 Max cu 50-80%. Procesorul M3 Max oferă acces la 128 GB de memorie unificată.
Este important de menționat că partea grafică a tuturor procesorilor din familia M3 oferă suport pentru urmărirea razelor și tehnologia de umbrire a rețelelor (mesh shading). Noile procesoare au primit, de asemenea, funcția de cache dinamic, care permite alocarea cantității necesare de memorie pentru a lucra cu procesorul grafic în fiecare sarcină specifică. Nu va fi necesară optimizarea software-ului pentru această noutate din partea dezvoltatorilor. Procesoarele din această serie au, de asemenea, un decodor hardware AV1, iar în plus, au primit un coprocesor neural îmbunătățit, capabil să accelereze funcționarea sistemelor de învățare automată.
Procesorul Apple M3 stă la baza monoblocului cu ecran de 24 de inch, cu rezoluție de 4,5K (4480 × 2520 pixeli), care va fi disponibil începând cu 7 noiembrie la prețul de pornire de la 1299 de dolari. De la 8 până la 24 de GB de memorie RAM sunt combinate cu un spațiu de stocare între 256 GB și 2 TB. Sistemul poate procesa simultan până la 12 fluxuri video la rezoluție 4K, iar în Adobe Photoshop, lucrul cu fotografii este accelerat de două ori, iar aplicațiile de birou precum Safari sau Microsoft Excel sunt accelerate cu până la 30% în comparație cu iMac-ul de pe M1. Se oferă suport pentru interfața wireless Wi-Fi 6E.
În rest, nu sunt prevăzute schimbări semnificative în monobloc, acesta va fi oferit în aceeași gamă de culori și nu va renunța la porturile „Lightning” pentru conectarea dispozitivelor periferice. Singura diferență este că în producția componentelor carcasei monoblocului se folosesc activ materiale obținute din reciclarea secundară, dar acest lucru nu va afecta în niciun fel specificațiile. În componența iMac cu procesorul M3, numărul de nuclee grafice poate varia între 8 și 10, iar în ultimul caz, varianta monoblocului va avea un preț de pornire de la 1499 de dolari.
Varianta de bază a MacBook Pro cu ecran de 14 inch, bazată pe cipul M3, va fi oferită la prețul de 1599 de dolari, ceea ce înseamnă o creștere de 300 de dolari față de cel mai ieftin MacBook Pro cu cipul M2, și va fi disponibilă începând cu 7 noiembrie. Această noutate va înlocui MacBook Pro-ul de 13 inch cu procesor M2, fiind cu 60% mai rapidă. Elementul de control controversat sub formă de bară tactilă Touch Bar a rămas în trecut. Laptopul este oferit doar cu 8 GB de memorie și în doar două culori: argintiu sau gri. Culoarea neagră este disponibilă doar pentru versiunile mai scumpe ale MacBook Pro, care au fost de asemenea prezentate astăzi.
Laptopurile MacBook Pro cu procesor M3 Pro au primit un upgrade al capacității de memorie RAM disponibile, care a crescut de la 32 la 36 de GB. Procesorul în sine oferă 12 nuclee de calcul și până la 18 nuclee grafice. Varianta laptopului cu ecran de 16 inch poate funcționa fără a fi reîncărcată timp de până la 22 de ore, conform datelor Apple. Noutățile acestui an au păstrat ecranele de tip Mini LED, trei porturi Thunderbolt, un HDMI, un cititor de carduri SD, o cameră cu suport pentru rezoluție 1080p, șase difuzoare ale sistemului audio și un port pentru conectarea încărcătorului cu mufă magnetică MagSafe. La redarea conținutului SDR, luminozitatea maximă a ecranului a crescut cu 20% până la 600 de nits. În configurația de bază, MacBook Pro de 14 inch bazat pe M3 Pro costă 1999 de dolari, iar varianta cu ecran de 16 inch este evaluată la 2499 de dolari. Comenzile sunt deja acceptate, iar livrările vor începe pe 7 noiembrie.
Cele mai scumpe și performante laptopuri din seria MacBook Pro, bazate pe procesorul M3 Max, vor trebui așteptate până la sfârșitul lunii noiembrie. Ele beneficiază deja de până la 128 GB de memorie RAM și capacitatea de stocare SSD poate ajunge până la 8 TB. În această configurație, MacBook Pro cu ecran de 16 inch va avea un preț de 7199 de dolari. Laptopurile din această serie, bazate pe procesoarele M3 Pro și M3 Max, sunt disponibile în noua culoare Space Black în loc de griul închis anterior, acoperirea fiind optimizată pentru a nu lăsa amprente ale utilizatorilor.