ONU: Decarbonizarea transportului maritim va costa peste 100 miliarde de dolari anual


 ONU a cerut miercuri o decarbonizare rapidă a industriei de transport maritim, avertizând că costurile ar putea depăși 100 de miliarde de dolari pe an, pe măsură ce emisiile din sector continuă să crească.

Agenția ONU pentru comerț și dezvoltare, UNCTAD, a subliniat rolul vital pe care îl joacă transportul maritim în economia globală, peste 80% din toate mărfurile comercializate din lume fiind transportate pe mare. Dar, acesta de asemenea reprezintă aproape trei procente din toate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global.

Într-o perioadă în care industriile sunt sub presiune pentru a-și reduce amprenta de carbon pentru a preveni schimbările climatice catastrofale, emisiile de la flota maritimă globală au crescut cu 20% în ultimul deceniu.

Solicităm acțiuni globale pentru decarbonizarea transportului maritim”, a declarat șeful UNCTAD, Rebeca Grynspan, reporterilor, prezentând un raport anual despre industrie. „Echilibrarea durabilității mediului, conformității cu reglementările și cerințele economice este vitală pentru un viitor prosper, echitabil și rezistent pentru transportul maritim”, a spus ea.

Agenția solicită o trecere rapidă către combustibili mai curați pentru transportul maritim, în care aproape 99% din flota globală rămâne dependentă de combustibilii convenționali.
Tranziția combustibilului în transportul maritim este încă la început”, a declarat Shamika Sirimanne, șeful diviziei de tehnologie și logistică a UNCTAD.

UNCTAD a citat unele evoluții promițătoare, inclusiv faptul că 21% dintre navele care se comandă în prezent sunt proiectate pentru combustibili alternativi.
Însă agenția a subliniat necesitatea de a accelera ritmul, recunoscând în același timp că „tranziția vine cu costuri substanțiale”.

Raportul UNCTAD a constatat că vor fi necesare până la 28 de miliarde de dolari anual pentru decarbonizarea navelor până în 2050. Însă, pentru a accelera acest proces poate fi nevoie chiar de până la 90 de miliarde de dolari în fiecare an pentru a dezvolta infrastructura necesară pentru combustibili 100% neutri din punct de vedere al carbonului.

În plus, decarbonizarea completă ar putea crește cheltuielile anuale cu combustibilul cu până la 100%, potențial afectând micile state insulare în curs de dezvoltare și alte țări sărace care depind foarte mult de transportul maritim.

Organizația Maritimă Internațională a încheiat un acord în iulie pentru a reduce emisiile totale anuale ale industriei maritime cu cel puțin 20% până în 2030 și cu cel puțin 70% până în 2040, comparativ cu nivelurile din 2008.

Strategia revizuită urmărește, de asemenea, ca industria să atingă emisii nete zero „aproape de” 2050. Aceasta, în comparație cu ținta anterioară de reducere cu 50% până la jumătatea secolului.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche