Imagine Simbol |
Data de 1 septembrie este considerată în multe țări ca fiind prima zi de școala, dar nu este o regulă generală. În unele locuri, începutul anului școlar poate varia în funcție de condițiile climatice, de tradițiile locale sau de deciziile autorităților.
De ce sa ales data de 1 septembrie ca prima zi de școala?
Aceasta este o întrebare pe care mulți părinți și elevi și-o pun în fiecare an, mai ales când vacanța de vară se apropie de sfârșit. Care este motivul pentru care anul școlar începe la 1 septembrie și nu la o alta dată? Există o explicație istorică, pedagogică și administrativă pentru această alegere?
- Istoric, data de 1 septembrie a fost stabilită ca prima zi de scoală în România după cel de-al doilea război mondial, în anul 1948, când s-a adoptat un nou sistem de învățământ, inspirat din cel sovietic. Înainte de această reformă, anul școlar începea la 1 octombrie și se termina la 30 iunie, cu excepția anilor de război, când școlile erau închise sau funcționau cu dificultate. Prin schimbarea datei de începere a anului școlar, se urmarea o aliniere la modelul comunist, dar și o prelungire a duratei studiilor, care trebuiau sa cuprindă mai multe materii și discipline.
- Pedagogic, data de 1 septembrie are avantajul că permite o mai bună sincronizare cu ciclurile naturale ale anotimpurilor și ale dezvoltării copiilor. Astfel, elevii pot beneficia de o vacanță mai lungă în timpul verii, care coincide cu perioada cea mai caldă și mai propice pentru activități recreative. De asemenea, data de 1 septembrie marchează și începutul toamnei astronomice, când zilele devin mai scurte și mai răcoroase, ceea ce favorizează concentrarea și studiul. În plus, data de 1 septembrie coincide cu începutul lunii calendaristice, începutul unui nou anotimp care are și o semnificație simbolică, ceea ce poate crea un sentiment de nou început și de motivație pentru elevi și profesori.
- Administrativ, data de 1 septembrie are sens din punct de vedere al organizării școlilor și al gestionării resurselor umane și materiale. Prin stabilirea acestei date ca prima zi de școală, se evită suprapunerea cu alte evenimente sau sărbători importante, cum ar fi Ziua Națională a României (1 decembrie), Crăciunul sau Paștele. De asemenea, se asigură o mai bună distribuire a sarcinilor și a responsabilităților între personalul didactic și cel auxiliar, care trebuie să pregătească sălile de clasa, să elaboreze planurile de învățământ și să evalueze rezultatele elevilor. În fine, se facilitează comunicarea și colaborarea între școli și alte instituții implicate în procesul educațional, cum ar fi inspectoratele școlare, ministerul educației sau asociațiile de părinți.
În concluzie, data de 1 septembrie ca prima zi de școală are o justificare istorică, pedagogică și administrativă, care reflectă evoluția sistemului de învățământ românesc și care are ca scop asigurarea unui climat favorabil pentru educația copiilor. Desigur, aceasta data nu este imutabilă și poate fi modificată în funcție de necesități sau circumstanțe excepționale, cum ar fi situația pandemiei de COVID-19, care a determinat amânarea sau adaptarea începerii anului școlar în anii 2020 și 2021.