Stanley Milgram: Când trebuie să ne supunem și când să ne revoltăm.


Stanley Milgram a fost un psiholog american care a realizat unele dintre cele mai celebre şi controversate experimente. În anii '60, el a vrut să afle cum ar reacţiona oamenii obişnuiţi la ordinele unei persoane autoritare care ar cere să facă rău altor persoane. Pentru asta, el a creat o situaţie în care un voluntar (subiectul) trebuia să administreze şocuri electrice puternice unui alt voluntar (victima), care era de fapt un actor. Subiectul era îndrumat de un experimentator (autoritatea), care îi spunea să crească intensitatea şocurilor de fiecare dată când victima răspundea greșit la un test de memorie. Experimentul a arătat că majoritatea subiecţilor au continuat să aplice şocuri până la nivelul maxim, chiar dacă victima se plângea, ţipa sau cerea să oprească. Milgram a concluzionat că oamenii sunt predispuşi să se supună autorităţii, chiar dacă aceasta le cere să încalce normele morale şi să facă rău altora.

Experimentul lui Milgram a stârnit multe dezbateri şi critici, atât din punct de vedere etic, cât şi metodologic. Unii au spus că subiecţii nu au crezut cu adevărat că victima primeşte şocuri reale, ci au jucat rolul pentru a satisface aşteptările experimentatorului. Alţii au spus că experimentul nu este relevant pentru situaţiile reale în care oamenii se confruntă cu autorităţi abuzive sau tiranice. Însă, indiferent de validitatea sau generalizabilitatea rezultatelor, experimentul lui Milgram ne pune în faţa unei întrebări fundamentale: când să ne supunem şi când să ne revoltăm?

Nu există un răspuns simplu sau universal la această întrebare, ci depinde de context, de valori şi de consecinţe. În unele cazuri, supunerea poate fi benefică sau necesară pentru buna funcţionare a societăţii, pentru respectarea legilor sau pentru cooperarea cu ceilalţi. În alte cazuri, supunerea poate fi dăunătoare sau periculoasă pentru noi înşine sau pentru alţii, pentru drepturile noastre sau pentru demnitatea noastră. De aceea, este important să avem discernământ şi curaj, să evaluăm critic situaţia şi să ne asumăm responsabilitatea pentru acţiunile noastre. Nu trebuie să ne lăsăm manipulaţi sau intimidaţi de autorităţi care ne cer să facem lucruri pe care le considerăm greşite sau imorale. Dar nici nu trebuie să ne opunem orbeşte sau violent autorităţilor care ne cer să facem lucruri pe care le considerăm corecte sau morale. Trebuie să găsim un echilibru între supunere şi revoltă, între conformism şi nonconformism, între obedienţă şi rezistenţă.

Stanley Milgram (August 15, 1933 – Decembrie 20, 1984)


Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche