Ce este efectul Diderot și cum ne afectează viața?
Efectul Diderot - este un fenomen psihologic care descrie tendința oamenilor de a cumpăra lucruri noi care se potrivesc cu stilul lor de viață sau cu celelalte obiecte pe care le dețin deja. Acest efect a fost numit după scriitorul și filosoful francez Denis Diderot, care a experimentat el însuși această situație.
Se spune că Diderot a primit în dar de la un bun prieten un halat nou și elegant. Însă, după ce a început să îl poarte, și-a dat seama că restul hainelor și mobilierului său păreau vechi și uzate în comparație cu halatul pe care la primit în dar. Așa că a început să înlocuiască treptat toate lucrurile pe care le avea cu altele noi și mai scumpe, care se potriveau mai bine cu noua sa ținută. Astfel, a ajuns să cheltuiască mult mai mult decât își permitea și să se îndatoreze.
Efectul Diderot nu este un caz izolat. Mulți dintre noi am trecut prin situații similare, când am cumpărat un obiect nou și apoi am simțit nevoia să ne schimbăm și alte lucruri din jurul nostru. Iată câteva exemple care pot indica faptul că sunteți o victimă a efectului Diderot:
- Poate că ne-am cumpărat un telefon nou și apoi am vrut să ne luăm și o husă nouă, o pereche de căști noi, un abonament mai bun etc.
- Sau poate că ne-am cumpărat o mașină nouă și apoi am vrut să ne luăm și un GPS nou, o cameră de bord, o alarmă nouă etc.
- Sau poate că ne-am cumpărat o rochie nouă și apoi am vrut să ne luăm și pantofi noi, o geantă nouă, un colier nou etc...
Efectul Diderot ne arată cum un singur obiect nou poate declanșa un lanț de achiziții care ne pot duce la consum excesiv și la pierderea controlului asupra finanțelor noastre.
Pentru a evita acest efect, este important să fim conștienți de dorințele sau mai degrabă de nevoile noastre reale, să stabilim un buget și să respectăm limitele pe care ni le-am impus. De asemenea, este bine să ne întrebăm dacă avem nevoie cu adevărat de un anumit obiect sau dacă îl cumpărăm doar pentru că ne place sau pentru că se potrivește cu celelalte lucruri pe care le avem deja.