Cum să vă protejați de escrocheriile telefonice. Metode, sfaturi utile

Imagine simbol

În ultimii ani, numărul de cazuri de înșelătorii telefonice a crescut alarmant în întreaga lume. Escrocii folosesc diverse metode pentru a-i convinge pe oameni să le dea bani, date personale sau informații confidențiale. 

Unele dintre cele mai frecvente trucuri sunt:

- Metoda "accidentul". Escrocii se dau drept rude sau prieteni ai victimei și pretind că au fost implicați într-un accident grav și au nevoie urgentă de bani pentru a plăti spitalul sau reparațiile. Ei cer victimei să le trimită bani prin transfer bancar, mandat poștal sau servicii de tip Western Union.

- Metoda "loteria". Escrocii se dau drept reprezentanți ai unor companii sau organizații cunoscute și anunță victima că a câștigat un premiu mare la o loterie sau un concurs. Ei cer victimei să plătească o taxă de procesare, de livrare sau de asigurare pentru a primi premiul. De multe ori, ei solicită și date personale sau bancare ale victimei, sub pretextul că sunt necesare pentru validarea câștigului.

- Metoda "falsul angajat". Escrocii se dau drept angajați ai unor instituții publice, cum ar fi ANAF, Poliție, BNR, etc. și pretind că victima are de plătit o amendă, o datorie sau o taxă. Ei cer victimei să le trimită bani prin transfer bancar, mandat poștal sau servicii de tip Western Union. De asemenea, ei pot cere și date personale sau bancare ale victimei, sub pretextul că sunt necesare pentru verificarea identității sau a situației fiscale.

- Metoda "falsul tehnician". Escrocii se dau drept tehnicieni ai unor companii de telefonie, internet, cablu TV, etc. și pretind că au nevoie să acceseze calculatorul sau telefonul victimei pentru a rezolva o problemă tehnică. Ei cer victimei să le dea acces la distanță la dispozitivul său, folosind programe de tip TeamViewer, AnyDesk, etc. Odată ce au acces, ei pot fura date personale, bancare sau confidențiale ale victimei, instala programe malware sau bloca dispozitivul și cere o răscumpărare pentru deblocare.

Pentru a nu cădea pradă escrocilor telefonici, iată câteva sfaturi utile:

- Nu răspundeți la apeluri de la numere necunoscute sau suspecte. Verificați pe internet dacă numărul este asociat cu vreo înșelătorie cunoscută.

- Nu vă lăsați influențați de emoții sau presiuni. Escrocii folosesc adesea tehnici de manipulare psihologică pentru a vă determina să acționați impulsiv sau irațional. Ei pot apela la milă, frică, urgență sau entuziasm. Nu vă grăbiți să luați decizii și cereți sfatul unei persoane de încredere dacă aveți dubii.

- Nu dați niciodată bani, date personale sau informații confidențiale la telefon. Nicio instituție serioasă nu vă va cere astfel de lucruri prin telefon.

- Nu accesați linkuri trimise prin SMS sau email de la persoane necunoscute sau suspecte. Acestea pot conduce la site-uri false sau infectate cu viruși.

- Nu lăsați pe nimeni să vă acceseze calculatorul sau telefonul la distanță. Nu instalați programe pe care nu le cunoașteți sau nu le-ați solicitat.

- Verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă sună. Cereți-i numele complet, funcția și numărul de telefon al instituției pe care o reprezintă. Sunați înapoi la numărul oficial al instituției și confirmați dacă persoana respectivă lucrează acolo și dacă v-a sunat într-adevăr.

- Raportați orice tentativă de înșelătorie telefonică la numărul de urgență 112 sau la cea mai apropiată secție de poliție. Astfel, puteți ajuta la prevenirea altor victime și la prinderea escrocilor.

- Dacă ați fost apelat pe WhatsApp, Viber, sau orice altă aplicație de mesagerie de către un presupus angajat al unei instituții, acesta este un indiciu clar că sunteți contactat de către un escroc. Un angajat al unei instituții serioase vă va apela direct pe nr. de telefon și nu prin intermediul unor aplicații, unde-și pot crea conturi false și pentru a vă distrage atenția, își pun ca imagine de profil logo-ul companiei în numele căreia vă apelează...

Sper că aceste informații vă vor fi de folos și vă vor ajuta să vă protejați de trucurile escrocilor telefonici. Fiți vigilenți și nu lăsați să vă fie înșelată încrederea!

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche