Cum aforismul „Cunoaște-te pe tine însuți” îți poate schimba viața.


Cu toate că aforizmul „Cunoaște-te pe tine însuți” de pe peretele templului antic grecesc are mii de ani, autocunoașterea rămâne una dintre cele mai importante meta-abilități care ajută la dezvoltarea personală și spirituală, chiar și în ziua de azi.

Aforismul „Cunoaște-te pe tine însuți” are originea în limba greacă: „Gnothi seauton”. El este atribuit Celor șapte înțelepți ai Greciei, un grup de oameni politici, legislatori și filosofi din Grecia, care au trăit între secolele al VII-lea și al VI-lea î.e.n. 

Acest aforism era inscripționat la intrarea Templului lui Apollo din Delphi, un sanctuar dedicat zeului soarelui și al profeției, unde se afla celebrul Oracol. Cei care veneau să consulte Oraculul erau întâmpinați cu acest salut al zeilor, care îi îndemna să fie înțelepți, temperați și moderați.

Mozaic roman antic cu inscripția greacă „Γνῶθι σεαυτόν” („Gnothi seauton”)

Cel care a consacrat acest aforism este Socrate, filosoful grec considerat părintele filosofiei morale. Socrate nu a lăsat nicio operă scrisă, dar gândirea sa ne-a fost transmisă de discipolii săi, Platon și Xenofon. Socrate considera că cunoașterea de sine este scopul suprem al filosofiei și condiția esențială pentru virtute. El folosea metoda dialogului și a ironiei pentru a-i face pe interlocutorii săi să-și examineze convingerile și să-și descopere ignoranța, întrucât aceștia credeau că știau mai mult decât era cazul.

Aforismul „Cunoaște-te pe tine însuți” a fost preluat și dezvoltat de alți filosofi greci, precum Platon, Aristotel, Epictet sau Plotin. El a influențat și alte curente filosofice din istorie, precum stoicismul, neoplatonismul, umanismul sau existențialismul.

În perioada umanismului acest aforism a devenit un îndemn pentru om să devină conștient de propria măsură, să nu se compare cu zeii, să caute în sine însuși adevărul și valoarea, pentru ca spiritul să se dezvolte curat și armonios.

O variantă modernă a acestui aforism, al cărei autor este necunoscut, este: „Cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște Universul și pe zei”. Aceasta înseamnă că introspecția este calea adevăratei cunoașteri și numai îndeplinind această condiție omul poate accede la cunoașterea lumii și a Universului.

* Cum îți poate schimba viața în bine aforismul „Cunoaște-te pe tine însuți” ?!

Tu știi cine esti?
Sau, dacă ar fi să-l citez pe scriitorul Charles Bukowski, „ - Îți amintești cine ai fost înainte ca lumea să-ți spună cine ar trebui să fii?”. Cunoașterea de sine este totalitatea a ceea ce ești cu adevărat ca persoană, nu doar etichetele sociale de „angajat, frate, soră, soț sau soție”... Ceea ce contează este Eu-l tău adevărat. Persoana care erai acum 10 ani este foarte diferită de cea care ești acum. Cunoașterea de sine generează schimbare și pune bazele unei vieți mai bune.
 A te cunoaște pe tine însuți nu este un lucru ușor, dar nici imposibil. Este un proces continuu, care necesită curaj, onestitate, răbdare și perseverență. Este o aventură fascinantă, care îți poate aduce multe beneficii:

Te ajută să-ți dezvolți încrederea și stima de sine. Când te cunoști pe tine însuți, știi ce vrei, ce poți, ce meriți. Nu te mai lași influențat de păreri exterioare sau de standarde sociale. Îți asumi responsabilitatea pentru viața ta și pentru faptele tale. Te accepți și te iubești așa cum ești, cu calitățile și defectele tale.

- Te ajută să-ți descoperi potențialul și talentele. Fiecare om are ceva unic și valoros de oferit lumii. Prin cunoașterea de sine, poți să-ți identifici punctele forte și slabe, aptitudinile și interesele, pasiunile și vocația. Astfel, poți să-ți alegi un drum în viață care să te reprezinte și să te împlinească.

- Te ajută să-ți gestionezi emoțiile și comportamentele. Când te cunoști pe tine însuți, știi ce te face fericit, trist, furios, fricos etc. Înveți să-ți recunoști și să-ți exprimi emoțiile în mod adecvat, fără a le reprima sau a le proiecta asupra altora. Înveți să-ți controlezi impulsurile negative și să-ți cultivi atitudini pozitive.

- Te ajută să-ți îmbunătățești relațiile cu ceilalți. Când te cunoști pe tine însuți, știi ce-ți dorești de la ceilalți și ce le poți oferi. Înveți să comunici eficient, să asculți activ, să empatizezi, să negociezi, să colaborezi. Înveți să-ți alegi prietenii și partenerii potriviți pentru tine, care să te respecte și să te susțină.

- Te ajută să-ți crești nivelul de fericire și satisfacție. Când te cunoști pe tine însuți, știi ce te motivează, ce te inspiră, ce te pasionează. Înveți să-ți stabilești obiective clare și realizabile, care să corespundă valorilor și nevoilor tale. Înveți să te bucuri de prezent, de micile plăceri ale vieții, de tot ceea ce ai.

 Aforismul „Cunoaște-te pe tine însuți” este o comoară de înțelepciune care ne-a fost lăsată moștenire de către strămoșii noștri greci. El ne invită să ne explorăm interiorul cu sinceritate și curiozitate, pentru a ne descoperi esența și scopul în viață.

Prin cunoașterea de sine, putem să ne dezvoltăm personal și spiritual, să ne valorificăm potențialul și talentele, să ne creștem încrederea și stima de sine, să ne gestionăm emoțiile și comportamentele...

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche