9 teorii ale lui Confucius care te vor face să-ți schimbi priorităţile în viaţă

 

Confucius (28 septembrie 551 î.Hr. - 479 î.Hr.) a fost unul dintre cei mai importanţi filosofi din istoria Chinei. Teoriile sale au avut un mare impact asupra societăţii, multe din ideile acestuia aplicându-se cu succes şi astăzi. Filosofiile sale erau legate de moralitatea personală, corectitudinea relaţiilor sociale, guvernamentale și justiţie.

Mai jos sunt prezentate câteva lecţii pe care le putem învăţa de la Confucius:

  • Nu vă opriţi.

 Potrivit lui Confucius, ar trebui să continuăm să ne mişcăm pe calea cea bună până când ajungem la destinaţie. Nu trebuie să renunţăm niciodată, pentru că numai aşa ne vom atinge obiectivele/visurile. Nu este bătut în piatră când o veţi face, dar în cele din urmă veţi reuşi. 

  • Aveţi grijă ce prieteni vă alegeţi.

 Cei care vă sunt apropiaţi vor influenţa multe lucruri din viaţa voastră. Asiguraţi-vă că aveţi prieteni potriviţi care au grijă de relaţia voastră. Un cerc social sănătos şi pozitiv este extrem de important pentru dezvoltarea personală şi atingerea fericirii.

  • Lucrurile bune necesită timp.

 Răbdarea este o virtute. Lucrurile bune necesită timp şi ar trebui să fim suficient de răbdători pentru a permite ca lucrurile să se întâmple singure. Nu cădeţi în tentaţia gândurilor negative. Acestea nu vor aduce decât anxietate şi stres.

  • Ce nu-ţi amintești, nu te poate afecta. 

 Toată lumea a suferit eşecuri în trecut. Nu este nimeni care să nu fi fost înşelat în viaţă. Dar este esenţial ca aceste experienţe să-ţi îmbogăţească înţelepciunea mai degrabă decât să-ţi ghideze viaţa. Nu trebuie să vă amintiţi răul făcut pentru că vă va face să rămâneţi în trecut. Concentraţi-vă energia spre scopuri şi ambiţii noi.

  • Când devii mânios, gândeşte-te la consecinţe.

 În general, nu ne gândim la consecinţele care vor urma acţiunile noastre. Confucius subliniază importanţa conştientizării acestora, mai ales când cineva este supărat. Furia ne poate face să spunem lucruri teribile pe care le vom regreta mai târziu în viaţă. Faceţi un pas înapoi oricând sunteţi supăraţi. Gândiţi-vă de două ori înainte de a da replica.

  • În viaţă sunt necesare schimbări de plan.

 Viaţa nu urmează o traiectorie liniară. Confucius spunea că dacă nu putem să ne atingem obiectivele, nu ar trebui să renunţăm, ci să ne schimbăm planul de acţiune. Ajustările în viaţă sunt necesare şi nu putem scăpa de ele. Este mai bine să schimbaţi planul de acţiune decât să renunţaţi la visurile voastre.

  • Toţi cei cu care interacţionaţi vă învaţă ceva.

 Confucius a spus: „Dacă mă plimb cu alţi doi bărbaţi, fiecare îmi va fi un bun învăţător. Voi alege punctele bune ale unuia şi am să imit şi punctele rele ale celuilalt şi le voi corecta în mine“.

  • Totul sau nimic.

 „Oriunde te duci, du-te cu toată inima“, a spus Confucius în legătură cu atingerea obiectivelor. Trebuie să dai totul sau să renunţi definitiv.

  • Ascute-ţi uneltele.

 La fel cum un mecanic trebuie să-şi ascută instrumentele înainte de a merge la locul de muncă, în mod similar trebuie să ne ascuţim abilităţile pentru a ne atinge obiectivele. Trebuie să le îmbunătăţim în mod constant. Nu încercaţi să faceţi o scurtătură.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche