Ce este și ce vrea ”statul paralel”?

Rezoluția PSD: Crede și nu cerceta
Comitetul Executiv Naţional al PSD a adoptat, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie prin care este constatată existenţa unui ”stat paralel şi ilegitim”, care ar încearca în mod abuziv să preia controlul asupra puterii legitim constituite prin alegeri libere şi corecte. Fără a da exemple și nume, documentul face referire la ”abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă”.” Statul Paralel şi Ilegitim” foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i ”intimida, şantaja sau a-i înlătura” pe decidenţii politici care vor să modifice legile justiției.
Potrivit rezoluţiei, statul paralel şi-ar disimula acţiunile sub pretextul luptei anticorupţie având ca scop ”hărţuirea şi decapitarea puterii politic legitim alese”. Deși PSD și ALDE au majoritate în Parlament, tot statul paralel ar încerca să blocheze ”toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei”. Social-democraţii îi impută preşedintelui României lipsa de reacţie faţă de abuzurile ”statului paralel”. PSD își reafirmă intenția de a modifica legile justiției în Parlament dar și sprijinul pentru guvernul Tudose în eforturile sale de implementare a programului de guvernare.
Dincolo de documentul de trei pagini, citit de secretarul general Marian Neacșu, liderii PSD au făcut referire mai mult la o credință deja conturată ( lăudând lupta presei împotriva ”Statutului paralel”) decât la informații concrete.  ”Se vorbește de mult timp și știe toată lumea, a explicat Liviu Dragnea, care a amintit că a stat „multe emisiuni” să discute despre lucrul ăsta. Statul paralel „se vede cu ochiul liber”, a povestit Liviu Dragnea, care a amintit de „mărturii pe care le-am văzut cu toții”. Social-democrații au descoperit deja antidotul. „Statul paralel dispare când îi iei instrumentele care există în anumite legi”, a adăugat Liviu Dragnea. La insistențele jurnaliștilor care voiau să afle la cine se referă, Liviu Dragnea s-a enervat: „N-am nicio dovadă. Totul e perfect în România”.

Copy-paste după Erdogan
Fostul premier Victor Ponta a explicat că Dragnea l-a copiat în mod nefericit pe Recep Erdogan, președintele Turciei . ”Acolo s-a declanșat o luptă cu statutul paralel religios al lui Gulen. E altceva, e o persoană religioasă, care nu făcea parte din stat. E greu să spui ”stat paralel” când e vorba de stat”, a afirmat fostul premier.
Chiar și unii membri PSD au fost derutați de noul dușman. „Bănuiesc că se referă la structuri care nu ţin cont de opţiunea populară, dar nu ştiu care sunt structurile acestea, Probabil că unele structuri ale statului îşi încalecă atribuţiile, probabil despre asta e vorba, nu ştiu. Personal, ca senator, nu m-am confruntat niciodată cu aşa ceva”, a explicat senatorul PSD Vasile Ilea,  citat de presa locală. ”Sincer, habar n-am ce e statul ăsta paralel şi ilegitim. Eu sunt plecat din ţară, nu m-am uitat la televizor şi nici nu ştiam că a fost vreo şedinţă de partid astăzi”, a spus Ioan Neselean, primarul PSD din Gherla,.
”Din punctul meu de vedere, dacă vorbim de stat paralel, nu am la bază o documentaţie. Cred că se referă la binom”, a opinat și Grigore Fati, primarul PSD din Apahida, citat de Ziua de Cluj. „E vorba de simbioza dintre SRI şi DNA, cred că la asta se referă”, a răspuns acesta.

Moisă a demisionat din PSD

Europarlamentarul PSD Sorin Moisă a declarat, sâmbătă, că demisionează din PSD, afirmând că partidul aruncă România într-o văgăună a istoriei pentru a-l apăra pe Liviu Dragnea de trecut, precizând că situaţia în care se află liderul PSD – acuzaţia de fraudă plecată de la OLAF, ne va costa miliarde.

”În loc de a ne valorifica şansa şi libertatea, PSD aruncă România într-o văgăună a istoriei pentru a-l apara pe domnul Dragnea de propriul trecut. Pentru toate aceste motive, astazi am decis sa imi prezint demisia din PSD”, a declarat europarlamentarul Sorin Moisă, pe Facebook, precizând că va demisiona şi din Grupul S&D şi se va alătura ca independent, Grupului PPE, care în ultimii ani a ocupat terenul de la centrul spectrului politic, „eliberat în mod neinspirat de S&D”.”Asocierea OLAF cu ancheta DNA este devastatoare şi face ridicolă teoria complotului <<Statului Paralel şi ilegitim>>, crede Moisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *